diumenge, 29 de desembre del 2013

Modelat d'un comboi de metro (10)

En aquesta darrera entrada de l'any 2014 modelaré una versió més detallada dels bogís i la part inferior del cotxe.

Primerament he millorat la versió provisional que teniem del bogí, fent un marc estructural complert i creant els eixos de les rodes. El bogí real és molt més complexe, però de moment el deixarem així.

He creat un material nou, de color marronós, per tal de representar el color de metall brut, i he fet servir el negre per a les parts que fan contacte amb el raïl, que estan pulides pel fregament.



Després he creat les caixes suspeses, que contenen els diferents equips necessàris per al moviment del vehicle. Vegem-ne una vista inferior. No tinc gaire informació d'aquesta part, però tampoc cal fer-la amb detall.



I finalment una vista de la part esquerra del cotxe.




Bon any 2014 !!!!

dijous, 26 de desembre del 2013

Modelat d'un comboi de metro (9)

En aquesta entrada modelaré amb Blender una versió simplificada de l'enganxall (element que permet l'acoblament entre vehicles).

L'enganxall dels cotxes de la sèrie 1000 del Metro de Barcelona era automàtic del tipus Compact BSI (BSI són les sigles de Bergische Stahl Industrie)

Per a fer-ho, m'he basat en el video següent, trobat a Youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=xD8vA3TLqvU

En l'enllaç següent podem trobar més informació sobre aquest sistema d'acoblament:

http://members.madasafish.com/~dysgraphyk/156/class156_BSI_coupling.htm

Primerament he modelat la part superior, que és la conexió pneumàtica, consisteix en una peça en forma de T per dins de la qual hi ha una cavitat per a l'aire comprimit.

A continuació he modelat la part central, la unió mecànica, consistent en dues ungles i una cavitat.

I finalment la part inferior, la conexió elèctrica, que de moment he deixat com una caixa rectangular.


A continuació he modelat els 3 cables elèctrics inferiors que queden penjant per sota de la caixa del cotxe i el tub pneumàtic superior.


Donat que totes aquestes parts són molt fosques he creat un nou material, de color gris fosc. Aquest material l'he aplicat també als suports dels fars.





dimarts, 24 de desembre del 2013

Modelat d'un comboi de metro (8)

En aquesta entrada modelaré les barres que hi ha a banda i banda de la porta frontal del conductor, la cara interior de les portes dels passatgers i començaré el modelat de l'interior del cotxe.

Primerament he fet les barres frontals, partint d'un cercle i afegint els suports plans que permeten unir-les a l'estructura del cotxe.


Després he duplicat la geometria de les portes dels passatgers, per tal de fomar les cares internes. Aquestes cares internes no estan pintades, sinó que tenen el metall a la vista, de color gris. Això ha fet que hagi de canviar l'assignació de colors a algunes de les cares.

I, finalment he començat el modelat de l'interior. de moment limitat a les parets internes, que he modelat partint dels muntants de les portes de les parets externes i separant-ne la geometria en un nou objecte.


Com que ara faré renderitzats de l'interior, fa falta afegir llums a l'interior del cotxe. He creat provisionalment un llum d'àrea horitzontal al sostre. Més endavant el substituiré per llums que vinguin de la posició dels fluorescents reals del cotxe.

Aquí tenim el primer renderitzat de l'interior del cotxe. El sostre interior encara no existeix, és encara la cara interna del sostre exterior, i falten les parts interiors de les finestres.




Bones festes a tothom !!!!

diumenge, 15 de desembre del 2013

Modelat d'un comboi de metro (7)

En aquesta entrada modelaré els fars davanters del cotxe, els muntants (cares laterals de les obertures de les portes ) i alguns detalls del color de la caixa.

Primerament he modelat un far davanter, utilitzament principalment l'extrusió d'arestes i adaptant els vèrtexs a les formes corbades, tant de la carrosseria com del cos sortint del far. He creat un nou material, que serà per als elements cromats. Provisionalment l'he posat de color blau clar.


Després he extruït les arestes dels muntants i la llinda de les portes, de manera que s'ompli en buit que quedava entre porta i carrosseria. Aquesta extrusió l'he continuat cap a l'interior del vagó per tal de començar a crear les parets internes. Aprofitatnt la vista, es pot veure com les "teranyines" de les entrades anteriors ja estan incorporades a la caixa.


A continuació he perfeccionat la distribució de colors a la part davantera, afegint la franja gris inferior que faltava.


 I, finalment he definit el triangle lateral de color blau clar entre la primera porta de passatgers i la primera finestra lateral del cotxe.

Vegem-ne el resultat:


A les properes entrades modelaré les barres verticals cromades que hi ha a banda i banda de les portes del conductor.

dissabte, 7 de desembre del 2013

Modelat d'un comboi de metro (6)

En aquesta entrada no modelaré res, sinó que faré una sèrie de tasques necessàries per tal de fer més agradable el treball.

Primerament he traspassat les "teranyines" des dels angles de portes i finestres i ara formen part de la caixa del vagó.

He desplaçat les portes lleugerament cap endins del vagó, per tal de mostrar la profunditat. Ara ha quedat un buit que caldrà omplir.

He creat més materials, per tal d'aconseguir una major sembança amb el primer esquema de pintures, i he ajustat una mica més els colors als que tenien els cotxes reals.

        Negre per a les gomes de les finestres.
        Gris per al sostre i per al metall de les finestres.
        Blau clar per a la pintura de la zona central.
        Blanc per a les franges i la part de davent.



He assignat els nous materials a les cares dels objectes. En algun cas ha calgut fer petites modificacions de la posició dels vèrtexs.

I aquest és el resultat final. Ara és més reconeixible com a cotxe del metro.




Modelat d'un comboi de metro (5)

En aquesta entrada modelaré les portes i finestres i els marxapeus de davant i de darrera del cotxe.

En tots els casos he modificat o adaptat la geometria de les portes i finestres anteriors, de manera que ha estat una tasa més senzilla.

Porta lateral del conductor

Porta frontal del conductor
 
Finestra corbada
El marxapeus de davant ha estat també una petita modificació de la geometria que ja tenia dels marxapeus laterals.


Tot aprofitant el procés, a la part de davant del cos del cotxe, he creat la fornícula del graó del conductor i la gran finestra frontal per a l'enganxall (sistema d'acoblament entre els cotxes).

I finalment, aquest és l'aspecte de la part de davant:



La part de darrera és plana i, normalment no queda a la vista ja que aquest tipus de cotxes havien de circular en parelles, ja que tenien els equips repartits entre els dos cotxes.

He creat els forats per a la porta, les dues finestres i l'enganxall i hi he col·locat les portes i finestres que ja tenia d'abans.

I finalment, aquest és l'aspecte de la part de darrera:


dimarts, 3 de desembre del 2013

Modelat d'un comboi de metro (4)

En aquesta entrada modelaré amb Blender les finestres i els marxapeus del cotxe. Hi ha dos tipus de finestres, les grans de 1050x900 mm i les petites de 710x900 mm.

Quan els combois van entrar en funcionament no tenien aire acondicionat, i els passatgers podiem obrir les finestres (la fulla superior pujava i baixava). Més endavant van instal·lar aire acondicionat, van fixar les finestres i ja no es podien obrir.

Igual que amb les portes, de moment modelaré les finestres com si fossin un pla i inclouran les "teranyines" dels angles, que posteriorment passarem al cos del cotxe.

Com que la geometria és semblant, he modificat l'objecte porta fins a convertir-lo en la finesta petita.
 

 Després he modificat la finestra petita fins a convertir-la en la finestra gran.



 El marxapeu té una geometria simple, i amb dos modificadors de simetria queda definit.


 Finalment un renderitzat per veure el resultat del cotxe amb les finestres i els marxapeus ja modelats.


Les properes entrades les dedicaré a modelar les portes i finestres de la cabina del conductor.

dilluns, 2 de desembre del 2013

Modelat d'un comboi de metro (3)

En aquesta entrada modelarem amb Blender les portes corredisses dels passatgers. De moment les limitarem a un pla. Més endavant millorarem la geometria.

Les obertures al cos del vagó que vam fer en la darrera entrada son de forma parel·lepipèdica, però en el vagó de veritat, tenen els angles arrodonits amb un radi aproximat de 15 cm. Aprofitarem el modelat de les portes per modelar també aquest petit fragment en forma de "teranyina" que no pertany a les portes sinó al cos del vagó. Més endavant transferirem la geometria de l'objecte porta a l'objecte cos.

Primerament he creat un objecte pla, que he anat subdividint fins a formar  la "teranyina" de l'angle, la finestra de la porta, la goma que aguanta el vidre de la finestra i la goma lateral de la porta.


A continuació he assignat els materials a cada grup de cares, de manera que sigui fàcil treballar amb ells. Ha calgut crear un parell de materials nous.


Amb el modificador simetria he duplicat la porta per tal que es mostri també la seva porta bessona. Aquí tenim una mostra del renderitzat de la parella de portes. Observeu les "teranyines" als angles, que caldrà transferir al cos del vagó.


 

I finalment he duplicat el conjunt de dues portes per tal que apareguin les 8 parelles de portes de passatgers que té el cotxe. Vegem-ne el renderitzat complert.

 

En properes entrades, reaprofitaré part de la geometria de l'objecte porta per a crear les finestres, ja que contenen elements comuns.

dimecres, 16 d’octubre del 2013

Modelat d'un comboi de metro (2)


En aquesta entrada mostraré els primers passos fets amb Blender per al modelat del cotxe de la sèrie 1000 del metro de Barcelona.

Primerament he configurat les imatges de fons de pantalla per tal que mostrin les vistes frontal, lateral i de planta del cotxe.

He creat també uns plans auxiliars, els plans de simetria central del cotxe i central del bogí de davant.

(imatges adaptades des del lloc web www.wefer.com)

Després he començat el modelat de la superfície exterior de la caixa del cotxe. Com que té un pla de simetria, només modelaré la meitat dreta i després aplicaré un modificador de simetria:


 A continuació he dividit aquesta superfície exterior de manera que es formin moltes cares per tal de poder diferenciar les obertures principals


Aquí tenim un primer renderitzat de la meitat dreta de la caixa, amb les obertures tancades per cares opaques:

 
Després he modelat una versió senzilla d'una roda i de mig bogi (aquí tenim dues simetries simultànies)

I per tal de tenir una visió més "natural", he modelat el raïl esquerre i mitja travessa de fusta i he aplicat també els modificadors de simetria i de matriu.

Finalment aquí tenim el resultat d'aquests primers passos. He donat una mica de transparència a les cares blanques que tanquen portes i finestres per donar una mica de sensció de vidre.


En properes entrades anirem donant més detalls a aquest vehicle.
 



dimecres, 18 de setembre del 2013

Modelat d'un comboi de metro (1)

En les properes entrades modelaré un comboi del metro de Barcelona.

He triat un model que actualment ja no circula (sèrie 1000 + sèrie 1300), però que era el més habitual quan jo vaig començar a anar amb metro amb la línia 5, a començaments dels anys 80.

(Foto extreta de http://www.transport.cat) dues unitats de dos cotxes cada una, sèrie 1000


En aquests llocs web hi ha informació de la història d'aquest model i fotos variades.

http://cv.uoc.edu/~jmora/modelos/s1000.html 
http://www.wefer.com/w5/tmb/ktmb1000.htm
http://www.transport.cat/wiki/index.php?title=S%C3%A8rie_1000_Ferrocarril_Metropolit%C3%A0_de_Barcelona&redirect=no

La sèrie 1000 va començar a circular el 1970 en formació de dues unitats de dos cotxes cada una. A partir de 1982 es va afegir un remolc sense motor (sèrie 1300) que circulava enmig de les dues unitats, formant un tren de cinc cotxes (2+1+2). Van circular per darrera vegada el 2007

Modelaré  el comboi format per dues unitats de dos cotxes sèrie 1000 cada una i el remolc intermig sense motor sèrie 1300.

Van estar pintats de 3 maneres diferents: 1r esquema blau, blanc i gris, 2n esquema blanc i blau i 3r esquema tot blanc.

(imatge extreta de http://cv.uoc.edu/~jmora/modelos/s1000.html)



Aquí podem veure un video de la composició que faré
http://www.youtube.com/watch?v=wM4pEhnGSK0

Té l'interés que la primera unitat i el remolc estan pintats amb el segon esquema de pintures (blanc i blau) i la segona unitat ja està pintada amb el tercer esquema de pintures (blanc)

Al lloc web de wefer he trobat uns plànols acotats que utilitzaré de base per al modelat.




dijous, 29 d’agost del 2013

Modelat d'una casa unifamiliar (i 5)

En aquesta entrada crearem les files de teules al peu de les balaustrades i donarem textura a la teulada i a les terrasses.

Per a les files de teules he optat per una solució fàcil, unes cares planes inclinades:


I he buscat una fotografia de teules, que he hagut de rectificar per tal que tingués la orientació adequada.

Finalment l'he protectat sobre les cares de la teulada amb la opció UV:


I per acabar he afegit una llum que projecti ombres. Amb això dono per acabat aquest modelat de la casa.

A continuació adjunto una sèrie d'imatges de la casa acabada.

 





divendres, 23 d’agost del 2013

Modelat d'una casa unifamiliar (4)

En aquesta entrada faré el texturitzat de la façana oest de la casa.

Creació dels arxius .jpg de textures

Primerament, amb Gimp cal crear diversos arxius d'imatge a partir de les fotografies de la casa on quedin reflexades les textures de les diferents parts. Com a exemple, aquests són els arxius de textura dels tancaments i de les parts enrajolades.


En la textura dels tancaments ha calgut afegir alguns laterals de finestres que, per efectes de perspectiva, estaven amagats.


En la textura dels enrajolats no ha calgut retocar res, ja que tenim a la vista tot el que fa falta.

Selecció de cares i ajustament de les projeccions a la textura

Faré servir la opció de texturitzat UV, de manera que cal seleccionar cares en el model 3d, projectar-les sobre un pla i després ajustar la projecció sobre la textura:

Com a primer exemple, per als tancaments han sortit 12 grups de cares en el model 3d (imatge esquerra), després les he projectat sobre un pla (imatge central) i les he ajustat, desplaçant-les i escalant-les fins que han coincidit amb la part corresponent de la textura (imatge dreta).

Els grups 1,2,3,4 estan solapats de manera que tots ells tindran la mateixa imatge de la finestra asimètrica esquerra. Els grups 6,7,8,9 també, per a la finestra asimètrica dreta. Els grups 10 i 12 també estan solapats per a mostrar la mateixa finestra de la planta baixa.


Com a segon exemple, per als tancaments han sortit 5 grups de cares en el model 3d (imatge esquerra), després les he projectat sobre un pla i les he ajustat, desplaçant-les i escalant-les fins que han coincidit amb la part corresponent de la textura (imatge dreta). 

Les 8 cares de les jardineres estan solapats de manera que tots ells tindran la mateixa imatge de la jardinera dreta. He descartat la jardinera esquerra perquè hi ha una fulla que tapa les rajoles. Els 3 frontals dels ampits grans també estan solapats, així com els 8 ampits petits. Per als 6 laterals dels ampits grans he aprofitat parcialment la textura del frontal de l'ampit gran (4 rajoletes). Per als 16 laterals dels ampits petits he aprofitat parcialment la textura del frontal de l'ampit petit (una rajoleta)

 

I despres de força estona de feina metòdica i d'anar estirant vèrtexs ja podem obtenir uns primers renderitzats amb textures aplicades.

Generació de renderitzats

Aquí tenim unes vistes generals:


Detalls de la planta baixa:

 
Detalls de la primera planta:





Els seguents passos els farem en properes entrades millorant la teulada i les filades de teules àrabs del peu de les balaustrades.

dijous, 22 d’agost del 2013

Modelat d'una casa unifamiliar (3)

En aquesta entrada modelaré amb Blender els ornaments de les finestres i els caps de les bigues que aguanten el voladís de la teulada.

Fixem-nos primer en els ornaments de les finetres, són unes petites cornises decoratives que hi ha entre les finestres asimètriques de la façana oest:


Com que el perfil és el mateix que en els pilars de les balaustrades, he duplicat un dels pilars i després l'he ajustat a les mides de les finestres i he eliminat una de les 4 cares.



 A continuació modelaré els caps de les bigues que hi ha sota el voladís de la teulada: són de fusta i tenen una decoració amb un perfil. Als angles de la casa hi ha una biga a 45º entre les bigues extremes de cada façana.


Per a fer el modelat he partit d'un paralel·lepípede i he dividit la cara frontal formant 10 o 12 facetes, que posteriorment he desplaçat, fins a tenir la primera biga feta. Després amb operacions de transformació, copia, simetria i matriu he anat creant la resta de bigues a partir de la primera.

I finalment aquest és el resultat d'aquests dos detalls.


Ara ja està el model pràcticament amb tot el nivell de detall que volia aconseguir. Properament aplicarem textures per tal de donar-li més realisme.