El model que he escollit és el Citroën Saxo (fase III) de 5 portes.
A partir dels plànols que he trobat en aquest enllaç, he començat el modelat bàsic a partir d'un cub, que he anat subdividint i ajustant per a donar-li la forma.
Primeres subdivisions |
Subdivisions més avançades |
A continuació he modelat una versió simple de les rodes i l'aparellatge, format per una armadura amb ossos per a la rotació de les quatre rodes i per al moviment de gir de les rodes davanteres (direcció).
El moviment de les rodes davanteres (direcció) està controlat per l'os vertical que està davant del cotxe.
I una nova versió de les rodes més propera a la real. He marcat també una franja de color vermell al neumàtic com a ajuda per a visualitzar més bé el moviment de rotació.
A continuació li he aplicat 3 materials, un de reflectant per a les parts metàl·liques, un altre de mate per a les parts plàstiques i un altre de semitransparent per als vidres. No són els definitius, s'hauran d'anar perfeccionant.
Encara que el modelat no està acabat ni de bon tros ja vull veure el cotxe córrer, o sigui que he modelat una petita pista de proves ovalada a base d'un tram de 1 m de carretera , sobre el que he aplicat una matriu de repetició i l'he ajustat a una corba Nurbscircle, que fa d'eix de la pista.
Per a poder verificar millor el moviment de les rodes he modelat unes petites peces auxiliars que he col·locat a la pista separades per una longitud equivalent al perímetre de les rodes, per tal de comprovar que la marca vermella de les rodes, en cada volta trepitja les marques vermelles de la pista. (tot això ho eliminaré un cop hagi comprovat que el funcionament és correcte)
El moviment del cotxe es farà seguint una corba Nurbspath, que he ajustat per tal que faci un recorregut similar, però no exactament igual, a l'eix de la pista, això permetrà que les reflexions de l'entorn sobre la carrosseria variïn al llarg del recorregut.
Les rodes han de girar quan el cotxe avança, i a una velocitat de rotació adequada al moviment del cotxe. Per a aconseguir això cal fer alguns càlculs matemàtics:
-La longitud del recorregut és de 139,5 m, i es recorre en 100 fotogrames.
-El diàmetre de les rodes és de 0,614 m, per tant el perímetre (=longitud recorreguda en una volta)
és de Pi x diàmetre = 3,1416 x 0,614 = 1,93 m
- Cada volta suposa un gir de 2 x Pi radians
per tant l'angle en radians girat per cada fotograma és de 4,54
Un cop ja he aconseguit que les rodes girin i ho facin de manera que sigui conseqüent amb el moviment del cotxe, he animat de manera manual la direcció de les rodes davanteres, per tal que facin el moviment adequat a les corbes de la pista.
Per acabar he afegit el so ambient (que de moment no es correspon amb el moviment del cotxe)
I finalment aquest ha estat el resultat:
Deixo per a properes entrades continuar el modelat del cotxe, perfeccionar els materials, automatitzar el moviment de la direcció, modelar i aparellar la suspensió (que condiciona el moviment del cos del cotxe), adaptar la velocitat del cotxe a la geometria de la pista (frenar abans de les corbes i accelerar a la sortida de les corbes ), fer una pista amb pujades i baixades... (n'hi ha per estona...)