divendres, 16 de desembre del 2016

Cremallera

En aquesta entrada modelaré amb Blender i animaré una cremallera per a roba.

La cremallera per a roba, tal com la coneixem avui en dia, va ser desenvolupada a l'entorn de 1913 per l'Enginyer Gideon Sundback, tot i que anteriorment diverses persones havien construït aparells que buscaven la mateixa finalitat. Gideon Sundback també va desenvolupar la maquinària per a fabricar-la. El 1917 va patentar una cremallera pràcticament igual que les actuals de metall.

Durant la segona guerra mundial, a causa de l'escassetat de metalls, es van començar a fabricar cremalleres de plàstic.

Actualment hi ha tres tipus principals de cremallera: Les de dents metàl·liques, les de dents de plàstic injectat i les de plàstic espirals. En aquest enllaç podeu consultar com es fabriquen.

La paraula cremallera està agafada del francès Crémaillère, provinent del llatí Cramaculus, que la va adaptar del grec κρεμαστήρ. Inicialment designava els clemàstecs (ferros per a penjar les olles a les llars de foc), que té la mateixa font etimològica.   (Font: Diccionari català-valencià-balear)

Per començar he modelat una dent, he aplicat un modificador de simetria sobre dos plans i també un modificador subsurf. Després d'algunes operacions he tingut la dent a punt.

 

El següent pas ha estat fer una matriu array per a copiar la dent, i duplicar-la i fer-ne una simetria per a tenir l'altra filera de dents.

Després he modelat el topall inferior i el caixetí (amb el nom del fabricant, obviament, Divagacions3D )



També el topall superior dret i esquerre.





Després he modelat el carro amb el pont, aquesta ha estat la peça més difícil a causa de les grans variacions de forma que té. Ha calgut subdividir força vegades la malla.


i finalment el tirador, que té simetria respecte a dos plans i que ha estat força fàcil.



La següent tasca ha consistit en muntar totes les peces juntes en la seva posició natural:


Per tal d'animar-la ha calgut fer tres esquelets Armature, un per a cada línia de dents (un os per a cada dent) i un altre per al conjunt carro-tirador (un os per a cada element)

Esquelet del carro i del tirador

Esquelets de la línia de dents dreta i esquerra
Per a l'animació he fet  renderitzats parcials des de diferents cameres i després he fet el muntatge final des de l'editor de vídeo de Blender.

La música és "Reality" de  Lost Frequencies

Vet aquí el resultat final. Bones festes i bon any 2017 !!!



dissabte, 5 de novembre del 2016

Guerra Britanico-Zulu (4) Noia Zulu animada

En aquesta entrada animaré amb Blender el personatge de la noia zulu.


Per començar he adaptat al personatge una armadura d'un personatge anterior.


He perfeccionat l'armadura afegint ossos que controlen els ulls, per tal de poder fer que el personatge miri cap a una direcció. També li he afegit altres ossos per a controlar el moviment de la boca i els pits. He millorat el control dels dits de les mans, de manera que sigui més fàcil de controlar-ne l'obertura individual.

Detall de l'aparellatge dels ulls
Un cop he tingut l'aparellatge fet, he animat un cicle d'una coreografia de ball molt simple, amb la intenció de provar el comportament de l'armadura i les deformacions de la malla.

 Aquest ha estat el resultat de l'animació de prova:


Els defectes més evidents estan a les mans i els colzes. El modificador subsurf permet millorar molt l'aspecte però també té inconvenients. He decidit que calia que redueixi la mida de les mans i que millori la topologia del colze.

A continuació he modelat els ornaments (no crec que en puguem dir roba) que porta la noia.

Als turmells porta una tira de pell on hi ha cosits capolls de la papallona Argema mimosae, que contenen grans de sorra o pedres petites i que fan la funció de petits cascavells o maraques. Vegeu més informació en aquest enllaç.

L'he modelat duplicant una franja de pell de la cama, convertint-la en un objecte a part i després li he afegit els capolls.


A la cintura porta una faldilleta  i al coll porta un collaret. Tot de de granadura.

La cultura Zulu és especialista en els ornaments de granadura. Vegeu més informació en aquest enllaç. Tradicionalment els grans es feien d'ivori, pedres, ossos, petxines, dents, closques d'ous, etc..., més modernament es va començar a fer servir ambre, vidre i plàstic.

La faldilleta és de granadura, amb tires molt atapeïdes a la part de davant i molt separades a la part de darrera. L'he modelada amb petits cilindres que he anat adaptant a la forma del cos, i li he assignat pesos a cada vèrtex per tal que es mogui solidàriament amb els malucs.



Per al collaret he seguit el mateix procediment, assignat-li pesos corresponents als ossos del coll, pit i pits. 



Per a la primera coreografia he triat els moviments de les noies en el ball, corresponents a la pel·lícula. Podeu veure'ls en el vídeo de Youtube d'aquest enllaç, entre els segons  0:25  i 0:41, però els he ralentitzat una mica expressament. Correspon a una marxa sense moure's de lloc, fent més exagerat el moviment de la cama dreta que el de l'esquerra.




He modelat una petita llança llança i un petit escut cerimonials, a partir de copies modificades i reduïdes dels del personatge masculí. Els he assignat als ossos de les mans per tal que es moguin amb les mans.

A la pel·lícula, aquestes armes cerimonials les porten les noies durant el ball com a símbol de la seva castedat, segons els diàlegs de la pel·lícula entre el missioner Otto Witt (Jack Hawkins) i la seva filla Margareta Witt (Ulla Jacobsson)

Per a la segona coreografia he triat uns altres moviments de les noies en el ball, corresponents a la pel·lícula. Podeu veure'ls en el vídeo de Youtube d'aquest enllaç, entre els segons  4:01  i 2:25, però els he ralentitzat una mica expressament. Correspon a un caminar endavant, marcant la posició de cada peu abans de posar-lo a terra.


 En properes entrades faré altres coreografies del ball i li animaré l'expressió de la cara, que és massa seriosa.

dimarts, 18 d’octubre del 2016

Clau Anglesa - Entrada número 100 !!!

En aquesta entrada modelaré i animaré amb Blender una clau anglesa.

La clau anglesa (adjustable spanner) va ser inventada el 1842 per l'enginyer anglès Richard Clyburn, que també va inventar altres màquines.

Per al modelat he partit d'un cub, al qual he aplicat els modificadors de simetria i subdivision surface, i que he allargat per a formar el mànec.


A continuació he eliminat algunes cares per a formar el forat de l'extrem i he extruït cap a l'interior la part central per a obtenir la zona rebaixada.


He eliminat algunes cares més per a formar el forat que contindrà el vis sens fi i he extruït cap a l'interior fins arribar al pla de simetria.


Tot seguit he modelat la dent fixa i l'escletxa per on correrà la dent mòbil.


He duplicat la dent fixa, l'he desat com un objecte a part i l'he anat ajustant per a obtenir la dent mòbil.


Fet això, he modelat el cargol, fent servir el modificador cargol (screw)


I l'he col·locat a la seva posició, dins el forat del mànec.



He modelat les dents de la cremallera de la part mòbil, amb el mateix pas de rosca que el cargol.


I he afegit les inscripcions al mànec.

Normalment hi ha una inscripció que es refereix al material de l'eina. En aquest cas la inscripció és "Crom Vanadi", que significa que l'eina està feta amb un acer que conté, entre d'altres, aquests dos elements, crom i vanadi, que milloren les qualitats de l'acer com ara la duresa, resistència a la corrosió, etc...

En aquest enllaç es pot trobar informació sobre els diferents tipus d'acer.

La segona inscripció és la mida de l'obertura de l'eina, en aquest cas 200 mm.

La tercera és el nom del fabricant, en aquest cas "Divagacions 3D"


Finalment he fet uns renderitzats de prova:



El següent pas ha estat afegir-li un esquelet senzill format per dos ossos, un per al cargol i l'altre per a la dent fixa. A l'os del cargol li he aplicat una restricció constraint de transformació per tal de convertir el moviment lineal d'un os en rotació de l'altre os.

I per acabar he fet una animació, des de diferents punts de vista i també mostrant les parts ocultes.



Amb aquesta entrada arribo al centenar !!! 

dimecres, 12 d’octubre del 2016

Guerra Britanico-Zulu (3) Noia Zulu

En aquesta tercera entrada sobre els personatges que aparèixen a la pel·licula Zulu, modelaré amb Blender una noia Zulu.

Aquesta vegada no modificaré una malla anterior, sinó que començaré des de zero, amb la intenció de perfeccionar la topologia donar més detall al model.

He buscat imatges de referència de persones. M'ha estat molt útil la recerca amb la paraula "rinoplàstia" i les seves traduccions a diferents idiomes, ja que la recerca a internet retorna moltes imatges de cara i perfil de persones.

He començat amb una octàgon entorn de l'ull, amb un modificador de simetria aplicat, l'he deformat per adaptar-lo a la geometria de les vores de l'ull.


He anat afegint corones concèntriques cada cop més grans a l'octògon, fins que les he fusionat per a formar la part del nas que hi ha entre els ulls. El motiu de fer formes concèntriques és imitar els músculs reals que hi ha entorn dels ulls, cosa que facilitarà una posterior animació de les expressions de la cara. Li he aplicat ja un modificador Subdivision Surface


De mica en mica he anat afegint més i més corones concèntriques entorn dels ulls, i he començat a modelar la boca, també amb octàgons concèntrics.


He anat fent crèixer la zona entorn de la boca i dels ulls fins que les dues zones han entrat en coalesència.


I després he estès la  malla cap a la part de darrera del cap, fins a completar-ne tota la circumferència.


He modelat uns ulls bàsics i he aplicat uns materials també bàsics, per a obtenir el primer renderitzat del cap.


A continuació li he aplicat un sistema de partícules per a formar el cabell. El sistema s'aplica sobre un grup de vèrtexs, prèviament definit, que inclou tota la zona on creix el cabell. Aquesta és la primera vista (abans de pentinar).


I després de pentinar els cabells,de manera que intenta imitar els pentinats que apareixen a la pel·lícula, he obtingut el següent resultat:


He afegit un segon sistema de partícules, amb un material de color clar, per a imitar les decoracions amb pel de cua de vaca:


Ara ha arribat el moment de modelar el cos. A partir d'un cercle he anat extruïnt els vèrtexs per a formar la part inferior del cos:


I les galtes del cul:


Després he seguit extruint vèrtexs cap aavall per a formar les cames:



I també cap amunt per a formar la part superior del cos. Els pits els he modelat amb anelles concèntriques fins que han entrat en coalescència amb la malla del cos.


Tot seguit he modelat els braços i mans, incloses les ungles, a partir dels vèrtexs de les espatlles:


I he perfeccionat els peus, separant els 5 dits individualment i afegint les ungles:


I finalment he ajuntat les dues malles per a formar el personatge complert.


A les properes entrades modelaré la roba i els ornaments de granadura i de pell de vaca que porten les noies zulus a la pel·lícula Zulu.


dijous, 1 de setembre del 2016

Guerra Britanico-Zulu (2) Guerrer Zulu

En aquesta segona entrada dedicada als personatges de la guerra Britanico-Zulu, modelaré amb Blender un guerrer zulu, inspirat en els que apareixen a la pel·lícula Zulu.

Els Zulus són un poble africà del grup dels Bantu. Viuen a la costa est de Sud-Àfrica.

Durant la guerra Britànico-Zulu, el rei dels zulus era en Cetshwayo kaMpande. A la pel·lícula Zulu, va ser interpretat pel seu propi besnet Mangosuthu Buthelezi

Modelat del collaret


Alguns homes portaven collarets de dents de lleó, lleopard o altres animals.

Per a modelar-lo he fet primer una dent i dues esferes i l'he duplicat una vegada, l'he girat lleugerament. Aquest serà el meu segment de collaret.

Segment de collaret

A continuació li he aplicat el modificador matriu i el modificador corba.

Collaret acabat

Modelat del zulu

Com de costum he partit d'un model anterior i l'he modificat fins a obtenir una figura humana prima i alta.


Vestits zulus

En aquest enllaç es pot trobar informació sobre els vestits zulus.

Pel que fa als vestits dels homes, porten les següents peces:

amaShoba: són cues de vaca que es porten als braços i sota els genolls.

IsiNene : és el davantal, format per diversos tubs de pell cosits l'un al costat de l'altre.

iBeshu : és el faldó posterior, usualment fet de pell de vedell.

inJobo : són pells d'animal llargues que es porten als malucs

La banda del cap la porten només els homes casats.

Les persones de posició social elevada porten pell de lleopard, animal que és reverenciat com a rei dels depredadors.


Pel que fa als vestits de les dones, cal tenir en compte:

Les solteres porten només una faldilla curta vegetal, de vegades ornamentada amb collarets de granadura.
Les dones compromeses porten els pits tapats i es deixen el cabell llarg
Les dones casades es tapen el cos i porten Isidwaba , una faldilla de cuiro gruixuda

A les cerimònies importants, les dones porten Isicholos,  un barret fet de palla i cotó.

Modelat dels vestits zulus

Primerament he modelat uns maniguets per a braços i cames que serviran de suport a un sistema de partícules que imitarà els pels de cues de vaca dels amaShoba. També he modelat l'isiNene i el iBeshu i la banda del cap.

He afegit el collaret que fins ara estava en un arxiu a part.


A continuació he fet el desembolicat (unwrapping) i li he donat unes textures. Una textura de pell negra per al personatge i textures de pell de vaca per a  l'isiNene i el iBeshu. L'isNene  té diferents trossos de diferents pells, per a fer-lo més vistós. He fet servir una textura de pell de lleopard per a la banda del cap.


I per acabar he creat dos sistemes de partícules de cabell (Hair) per a modelar els amaShoba als braços i cames, ja que les longituds del pel de cada un són diferents.

Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la.



Modelat de les armes

Les armes que porten els Zulus a la pel·lícula són principalment aquestes:

Iklwa: la llança curta

Per a modelar-la he partit d'un cercle, que he extruït des del mànec fins arribar a la punta. després he escalat la fulla en una sola dimensió, per tal de donar-li la forma aplanada.


Isihlangu: L'escut. Estava format per una pell de vaca a la qual se li feien dues sèries de talls. Pels talls es feia passar una pell d'un altre color que s'unia al pal central. Finalment s'ornava l'extrem del pal amb una pell de civeta o geneta (gat mesquer).

Per a modelar-lo he partit d'un cercle, que he deformat per a donar-li la forma ovalada. posteriorment li he afegit un cilindre per a formar el bastó de suport, coronat per  un altre cilindre que representa la pell de gat mesquer.




Personatge complert

 I per acabar-ho tot, he ajuntat tots els arxius en un de sol i he fet el darrer renderitzat.


Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la.