dimarts, 30 d’agost del 2016

Guerra Britanico-Zulu (1) Soldat Britànic

Amb aquesta entrada començo una sèrie d'entrades dedicades a modelar i animar amb Blender personatges de la pel·lícula Zulu, dirigida per Cy Endfield, que descriu la batalla del pas de Rorke.(Rorke's drift), fets que van passar durant la guerra Britànico-Zulu de 1879.

En aquest lloc web hi ha molta informació sobre l'esdeveniment.

El segon batalló del 24è reial regiment d'infanteria de Gal·les (denominat segon de Warwickshire) es va enfrontar a uns 4000 zulus.

Cap al final de la pel·lícula, per tal de compensar els cants dels zulus, els soldats britànics canten la marxa "Men of Harlech". En aquest altre enllaç es poden escoltar els cants dels zulus i dels britànics.

La lletra de la versió que es canta a la pel·lícula és la següent:

Men of Harlech stop your dreaming
Can't you see their spear points gleaming
See their warrior pennants streaming
To this battlefield
Men of Harlech stand ye steady
It cannot be ever said ye
For the battle were not ready
Stand and never yield
From the hills rebounding
Let this song be sounding
Summon all at Cambria's call
The mighty force surrounding
Men of Harlech on to glory
This will ever be your story
Keep these burning words before ye
Welshmen will not yield

Modelat de l'uniforme dels soldats britànics

Els soldats britànics portaven vestits vermells, seguint el tradicional codi de color que els ha donat el sobrenom de "Casaques Vermelles".

Per a modelar un soldat, he partit del model base que ja vaig fer servir per al templer, i n'he modificat la malla per a formar les mànigues i els faldons de la casaca, també li he donat uns materials provisionals similars als que seran definitius.


A continuació, en objecte a part, he modelat el cenyidor, les cingles i els botons. Pel que fa a la malla principal he millorat el calçat, afegint els talons, també a les espatlles, he afegit les muscleres.


A continuació he fet el desembolicat (Unwraping) de la malla del soldat i he escalat i resituat les cares amb la següent disposició:


Amb el GIMP he acolorit l'arxiu de textura amb els colors de l'uniforme, afegint els brodats de la màniga, la pols a les botes, la cara del personatge, etc...


I, finalment he fet un renderitzat de prova:


Modelat dels cascs i dels distintius dels cascs

A la pel·lícula Zulu, els soldats porten cascs colonials amb distintius de metall.

Per a modelar-lo he partit d'un cercle, que he anat extruïnt i deformant.


El distintiu dels cascs dels soldats de la pel·lícula Zulu, que pertanyien al cos dels South Wales Borderers, és daurat i està format per l'estel de Brunswick, dins seu una anella amb la inscripció "Warwickshire" i dins seu la figura de l'esfinx del regiment estirada sobre la inscripció "Egypt" i la inscripció "XXIV".

En aquest enllaç es pot veure amb força detall.

El personatge del tinent John Chard, interpretat per Stanley Baker, porta al casc  un distintiu diferent, ja que pertanyia a la 5ena companyia del cos d'enginyers reials, l'escut és platejat, conté el lema el lema “Engineer Volunters” i s'assembla molt a aquest escut, que conté les armes reials britàniques corresponent al 2nd Tower Hamlets Engineer Volunteers i la inscripció llatina "Peritia Potius Quan Vi" (que es pot traduir per "Traça més que no pas força" )

En aquest enllaç es pot veure amb força detall.

El modelat del distintiu ha estat un repte i l'he fet amb un nivell de detall exagerat en relació al del personatge, això alentirà una mica els renderitzats, però tampoc massa.

A partir d'un cercle de 128 vèrtexs, he modelat l'"acordió" que formarà l'estel. He utilitzat una simetria i una matriu, de manera que només cal modelar un sector de 1/8 de cercle. He desplaçat un segment de cada dos en la direcció perpendicular per a formar l'"acordió".


Tot seguit he escalat els vèrtexs del cercle per a formar les puntes dentades de l'estel i he afegit un altre cercle per a l'interior.


El següent pas ha estat la corona i les branques. Per a les branques he utilitzat una simetria i una matriu, de manera que només cal modelar un dels conjunts de fulles.


I finalment les inscripcions "WARWICKSHIRE", "EGYPT" i "XXIV", la primera de les quals adaptada a una corba. També la figura simplificada de l'esfinx.


Modelat dels fusells

Els soldats britànics, en aquest enfrontament portaven fusells Martini-Henry.

Per al modelat del fusell he partit d'un cercle a la boca del canó, que he extruït i adaptat progressivament a la resta de parts del fusell.


Després he modelat el gallet i el guardamà.


I per acabar el cos del fusell, he modelat la culata i la palanca de carregar.

A continuació la baqueta.


I Finalment la corretja i les seves anelles.


Aprellatge ( Rigging ) del personatge

Per acabar he unit en un sol arxiu tots els objectes, he dotat el personatge d'un esquelet i he assignat ossos als vèrtexs de la malla, per tal que es pugui moure.

I aquest ha estat el resultat final:




 

divendres, 19 d’agost del 2016

Sistema Solar (2) Planetes Exteriors


En aquesta entrada modelaré i animaré amb Blender els planetes exteriors del sistema solar i alguns dels seus satèl·lits (a escala deliberadament exagerada) i anells.

Júpiter:

Júpiter és el planeta més gran del sistema solar i té un enorme sistema de satèl·lits. Els principals són els 4 que va descobrir Galileo: , Europa, Ganimedes i Cal·listo

El modelat ha consistit només en copiar i enganxar els objectes de planetes anteriors, escalar-los (l'escala és deliberadament exagerada) i modificar-ne les textures.


Un cop fet el modelat, he fet l'animació. Els satèl·lits presenten rotació captiva i períodes de revolució múltiples entre ells (resonància de Laplace).


Saturn: 

Saturn és característic pel seu aplanament polar i pel seu vistós anell. Té un complex sistema de satèl·lits, amb un satèlit molt més gran que els altres, Tità

La novetat ha estat el modelat de l'anell, que he fet amb un pla al que li he aplicat el modificador curve




A continuació mostro l'animació amb 4 dels satèlits (no apareix Tità que orbita més allunyat)




 Urà:

Urà té la particularitat que el seu eix de rotació està molt més inclinat que els de la resta de planetes.  Té també un sistema d'anells més senzill que el de Saturn i un bon  nombre de satèl·lits .



Animació:





Neptú: 

Neptú és el planeta més llunyà del sistema solar (des del 2006 Plutó no es considera planeta). Té una atmosfera amb diversos detalls observables i canviants.

Té diversos satèl·lits, un dels quals, Tritó, té una òrbita en sentit contrari a la rotació del planeta, cosa que el converteix en una raresa al sistema solar per a satèl·lits grans.


Animació:





Queda pendent modificar les textures de diversos dels satèl·lits i ajustar alguns paràmetres de les òrbites i les escales.


dissabte, 13 d’agost del 2016

Reflexes del sol a l'hotel del Tibidabo 2

Tornant al tema que vaig començar en aquesta entrada, sobre els reflexes del sol a l'hotel "La Florida" del Tibidabo,el passat 22 de juny vaig anar a fotografiar-los al pont sobre l'autopista, prop de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Vaig fer una seqüència d'unes 40 fotografies des de les 20:43 a les 21:02, des d'abans que comencés el fenomen fins que es va acabar.

Posteriorment, amb el GIMP vaig ajuntar totes les fotografies i vaig crear una animació, que mostro a continuació on es veu l'evolució dels reflexes a mesura que el sol es va movent.

Tal com era fàcil de preveure, els reflexes els provoquen els vidres de les finestres, la façana reflecteix relativament poc la llum.

Sens dubte hagués estat millor amb un trípode...



Dia 22 de juny de 2016   entre les 20:43 i les 21:02