divendres, 7 d’agost del 2015

Goleta (2) - Animació

En aquesta entrada em dedicaré a l'animació de la goleta.

Les parts mòbils que animaré són les vergues i les veles. Les vergues s'orienten en la posició adequada per tal d'aprofitar el vent, i les veles es deformen a causa de la pressió del vent.

En primer lloc he creat un objecte buit Empty en forma de cub i l'he posat com a pare de la jerarquia formada per totes les peces del vaixell, per tal de poder-lo seleccionar fàcilment i fer-li fer els moviments i girs de tot el vaixell.

Objecte buit en forma de cub que és el pare de la jerarquia

El següent pas ha estat modelar el gir de les vergues. Com que no seria pràctic seleccionar-les i moure-les una a una, he creat una fletxa orientable i he fet que cada una de les vergues mòbils copiï el gir d'aquesta fletxa.

He aprofitat també per experimentar amb la creació d'arxius .gif animats, que faran que el blog sigui més amè ja que no caldrà descarregar tots els arxius de vídeo com fins ara, la descàrrega quedarà reservada als vídeos més llargs.

Gir de les vergues associat al gir de la fletxa

A continuació he modelat la deformació de les veles. Per a cada vela he creat un esquelet Armature d'un sol os Bone cada un , que, en moure`s fa deformar-se la vela.

Amb el mateix raonament,  com que no seria pràctic seleccionar-los i moure'ls un a un, he creat un marcador mòbil i he fet que cada un dels ossos dels esquelets es desplacin proporcionalment a la posició del marcador. Els ossos de les veles més grans es desplacen més que els de les veles petites


Desplaçament dels ossos associat a la posició del marcador

I, un cop assignat l'esquelet a cada vela i marcats els pesos de cada vèrtex de la malla de la vela (Weight paint), podem veure com es deformen les veles.


.

Finalment, podem fer que aquests dos manipuladors que controlen el gir i la deformació de les veles, depenguin, al seu torn de l'escora (angle d'inclinació lateral) del vaixell, de manera que amb un sol paràmetre totes les veles agafaran la posició més o menys adequada. Encara que la realitat és més complexa, serà una aproximació raonable.

Ara que ja tenim el vaixell amb elements mòbils i que aquests es poden manipular fàcilment i còmodament, ja que estan controlats només un paràmetre, ja podem plantejar que el vaixell surti a navegar.

Els vaixells de vela tenen diverses maneres de navegar. En aquest lloc web de la Barcelona World Race està ben explicat.

He plantejat una navegació fent un circuit tancat delimitat per tres boies, amb el vent que ve de la part de dalt del gràfic. En l'anada tenim el vent en contra, o sigui que caldrà navegar de cenyida i fer un total de 5 virades (canvi del costat del vaixell per on rebem el vent, encarant la proa al vent) i a la tornada tenim el vent a favor i podrem navegar al llarg, fent un total de 3 trabujades (canvi del costat del vaixell per on rebem el vent, encarant la popa al vent).



A continuació poso uns vídeos (aquest cop si que caldrà descarregar-los) de la navegació. 




1 comentari:

  1. Què xulo!!! estàs molt treballador, eh??? M'havia perdut l'altre entrada però ja m'he posat al dia... cotxes, trens, vaixells... ara què tocarà?? :) Petonets

    ResponElimina