dissabte, 25 de juliol del 2015

Modelat d'un tren FGC 111 (4) - Traçat amb corbes

En aquesta entrada modelaré amb Blender una via amb corbes, i prepararé el model per tal que pugui fer el recorregut de manera semblant a la realitat.

El primer que he fet és modelar una travessa sota el raïl i fer-ne un objecte que conté la travessa i un tram de 60 cm de raïls.


A continuació he creat un camí amb una corba NURBS, l'he fet amb un traçat amb corbes de radi exageradament petit, per tal que es vegi molt millor l'efecte causat pels bogis.

Traçat en planta

Tot seguit he aplicat els modificadors matriu Array i corba Curve, al meu element de via, per tal d'obtenir el traçat que segueix la corba NURBS



Ara que ja tenim una via per a recórrer, ha calgut preparar la nostra unitat de tren (UT) per tal que pugui girar a les corbes. Això requereix que cada bogi segueixi el recorregut, però es pugui moure independentment dels altres.

Per a fer això, a cadascun dels 6 bogis li he aplicat un  modificador Seguircami Followpath, amb un certa demora, diferent per a cada bogi, fins que he aconseguit que es moguin en processó:



Un cop ja tenim els bogis en moviment, cal fixar-se en els cotxes. Els cotxes pivoten sobre els eixos verticals de dos bogis, de manera que segueixen una trajectòria diferent de la que segueix cada bogi individual. El centre del cotxe es desplaça cap a l'interior de les corbes i els extrems cap a l'exterior.

Per aconseguir aquest efecte he col·locat un element buit Empty sobre cada bogi, i a un d'ells li he aplicat una restricció d'orientació Damped Track de manera que s'orienta sempre cap a l'element buit de l'altre bogi.

El cotxe té com a pare Parent l'element buit que s'orienta, de manera que segueix el moviment.

Cal dir que el moviment real és una mica diferent, ja que la distància en línia recta entre bogis es manté sempre fixa, i en la meva simulació pot variar lleugerament, tot i això és inapreciable al nivell de detall que estem considerant.


Un cop aplicades totes aquestes restriccions, ja podem comprovar el moviment del tren, efectivament es comporta com volíem.

Posició dels cotxes en una corba  (vista en perspectiva)



 
Posició dels cotxes en una corba  (vista en planta)

I a continuació dos vídeos que mostren de manera molt més explícita el moviment a les corbes.



Certament el traçat tan exagerat amb corbes de radi tan petit  fa que sembli més unes vagonetes de muntanya russa que no pas un tren de passatgers, però això ha facilitat la tasca de comprovar el funcionament de les articulacions dels bogis.

En properes entrades ja suavitzaré el recorregut.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada