dilluns, 4 d’agost del 2014

Agulla d'estendre la roba (articulada)

En aquesta entrada modelaré amb Blender una agulla d'estendre la roba. Tindrà la particularitat que la faré articulada, és a dir, que podrà adoptar diverses posicions, igual que ho fan les de debò. L'objectiu és el següent:

Imatge trobada a:  http://pugemalesgolfes.blogspot.com.es/2012/10/hi-ha-roba-estesa.html


Primerament cal reflexionar sobre el mecanisme: les dues peces de fusta giren sobre l'eix de la molla, sense deformar-se. Els extrems de la molla giren sense deformar-se. Els bucles centrals de la molla es deformen, en principi de manera uniforme, de manera que la molla es torsiona respecte del seu eix.

Construiré un mecanisme simplificat en que només girin les peces de fusta i els extrems de la molla, de manera que la deformació actuarà tota en un quadrant del primer bucle, tot i això serà suficient per a donar la il·lusió del comportament real.

Primer he modelat el perfil de la peça de fusta, a base de prendre les mides amb un peu de rei i traslladar-les a Blender. Després he creat les cares per tal "d'omplir" la figura. A continuació es mostra el perfil exterior i les cares creades.


 A continuació li he assignat una textura de fusta i he fet un renderitzat a veure com quedava:



Ara ve la part més complicada, la molla. Primerament he pensat de fer-la per extrusió d'un cercle al llarg d'un recorregut, però finalment he fet servir el modificador "enroscar" (Screw) de Blender  per tal de crear el cos central i després he allargat els dos extrems fins a donar-los l'angle de 90 graus.

Aquest és el recorregut (Path) que no he arribat a fer servir.


 I finalment he duplicat la peça de fusta i he muntat els tres objectes i ja he pogut veure una imatge de l'agulla:



Ara toca fer el mecanisme de l'articulació: he creat un esquelet senzill, amb només tres ossos (un dedicat només a moure el conjunt).

He assignat els vèrtexs de la peça de fusta superior i del braç superior de la molla al l'os que apunta cap amunt i els vèrtexs de la peça de fusta inferior i del braç inferior de la molla a l'os que apunta cap avall. A continuació es mostren els tres ossos de l'esquelet de l'agulla.


I finalment ja he pogut fer girar les mordasses de l'agulla i, simultàniament, fer deformar la molla en la proporció adequada:




1 comentari:

  1. Molt xules les pinces! però apart de que pengis el vídeo amb el moviment, cal que l'scrapegis amb el blender, jejejeje. Petonets

    ResponElimina